Op vrijdag 2 en zaterdag 3 december hebben naar jaarlijkse gewoonte in gans Vlaanderen deSterrenkijkdagen plaats, een organisatie van de Vereniging Voor Sterrenkunde. De AmateurSterrenkundigen van Herentals (ASH Polaris) staan in het stadspark.

Wat is er die avond aan de hemel te zien ? De Maan staat die avond in haar Eerste Kwartier. Je kan dan door de kijker het schouwspel van licht en donker bewonderen waardoor kraters, bergen en rillen des te opvallender zijn. Qua planeten is het Jupiter die de show steelt. Ontdek door de kijker de centrale wolkenbanden op de grootse planeet uit ons zonnestelsel.

En kijk net als Galileo Galileo in 1610 naar de vier grootste maantjes van de planeet. Hoog aan de hemel staat die avond ook het Andromeda – melkwegstelsel. Misschien lukt het om dit nevelig vlekje met het blote oog te zien, maar met de kijker zal je dit sterrenstelsel in al zijn glorie kunnen bewonderen.

Net als onze eigen melkweg omvat de Andromeda – nevel meer dan 100 miljard sterren. Uiteraard helpen we je ook om de sterrenbeelden zelf te ontdekken. Het vierkant van Pegasus staat in al zijn glorie in het zuiden. In het oosten zien we ondertussen de wintersterrenbeelden opkomen. En ons oriënteren doen we uiteraard met de Poolster, in de Kleine Beer. Een mozaïek van de Melkweg. In de zomer van 2010 maakte Wesley Verbraecken, één van onze leden, een hele reeks foto's van de zomermelkweg.

Die foto's werden geduldig gecombineerd in één grote opname. Deze mozaïek is één van de pronkstukken die we met de Sterrenkijkdagen dan ook willen voorstellen op de zolder van het Koetshuis. Het is ook mogelijk om een afdruk aan te kopen. Niet alleen zie je daar nog andere mooie foto's, je maakt er ook kennis met de lichthinderkaart van Herentals. Met behulp van een planetariumprogramma is het ook binnen mogelijk om de sterren te zien.

Ideaal dus mocht het niet helder zijn. Met dank aan het gemeentebestuur. Het licht in de straten rond het park zullen ter gelegenheid van de Sterrenkijkdagen gedoofd worden. En dat zal toch een beetje helpen de sterren die avond wat beter te zien. ASH Polaris. Polaris is een afdeling van de Vereniging Voor Sterrenkunde.

Al sinds 1982 doen ze in het Herentalse aan sterrenkunde en ruimtevaart. Elke maand is er een voordracht, en verder zijn er allerlei werkgroepen, waarnemingsactiviteiten, uitstappen, kampen en zo voorts. Meer informatie vind je op http://www.ashpolaris.vvs.be. Info kan je ook krijgen via ashpolaris@hotmail.com of het gsm-nummer 0471 / 07.85.04